Asjalised mälestused - Mitmesugused paigad - Raha peidukoht

Rõuge Viitena [Viitina?] mõisnikul Igelströmil olnud palju kulda. Kärneri-poiss varastanud arvatavasti 60 tuhat tukatit ära ja pannud Pärli jõkke kivi alla. Poiss on ise vangistatud – kuhu jäänudki. Vangis olles on juhatanud oma tuttavaile ja vangivahile raha asukohta. See olevat olnud eelnimetatud jões – Roobi talu (endine) kohal, suurest kivist üks inimese pikkus suvise päikesetõusu poole. Hoolikale otsimisele vaatamata pole raha säält keegi leidnud. Arvatakse, et suure vee ajal on jõe põhi mitmeti muutunud. Raha olla ikka küll varastatud.
EKLA, f 199, m 44, 47 (II-H) < Paide-Anna khk., Paide kirikumõis < Rõuge - Hilda Kõrge < Emile Perli, 68 a. (1930)